Doku säger sig granska islamism i Sverige, men citerar nu islamistiska diktaturer i jakt på demokratirörelser.

Före detta stiftelsen (numera aktiebolaget) Doku beskriver sig granska och avslöja islamism i Sverige, och har på kort tid fått stort genomslag i den offentliga debatten. Den 13 september publicerade de en text med rubriken ”Muslimska brödraskapets okända plan för Sverige”. Däri hävdar Doku att de publicerar tidigare okända uppgifter som avslöjar hur ledningen för Muslimska brödraskapets egyptiska gren för ett antal år sedan planerade att flytta sitt huvudkontor till Sverige.

Fenix har gått igenom källorna till Dokus avslöjande, och har funnit att Dokus text är grundad på desinformation med starka kopplingar till propagandaapparater i Mellanöstern. De skriver inledningsvis:

”Enligt uppgifter i arabisk media som tidigare varit okända här planerade ledningen för Muslimska brödraskapets egyptiska gren för ett antal år sedan att flytta sitt huvudkontor till Sverige.”

Via en enkel sökning på nätet kunde vi finna att ett antal bloggar och personer i Sverige med kopplingar till den islamofobiska miljön har spridit ”nyheten” utan vidare granskning.

Bland annat publicerade bloggen En mensans betraktelser nyheten den 27:e mars 2017, det vill säga sex år före Dokus avslöjande.

Även den hårt kritiserade akademikern Sameh Egyptson, som Fenix uppmärksammat under våren, twittrade om detta samma dag, den 27 mars 2017. Han refererade då till den av Förenade arabemiraten (UAE) kontrollerade sajten 24.ae. Även den högerradikala bloggen Ledarsidorna har tidigare skrivit en artikel baserad på samma källa: Kommer Muslimska Brödraskapet flytta till Sverige? – Ledarsidorna.se

Dokus text baseras på en artikel i den arabiskspråkiga nättidningen Elaph.com som har sitt huvudsäte i London. Chefredaktören är den saudiska journalisten Othamn Alomair och skribenten var den egyptiskt baserade journalisten Sabri Abdul Hafid.

Vi har funnit att ursprungsartikeln på Elaph.com innehåller flertalet grova felaktigheter. Bland annat inleds artikeln med påståendet att det svenska försvarsdepartemenett skulle ha anklagat muslimska brödraskapet för att infiltrera civilsamhällesorganisationer och sträva efter att bygga parallella samhällen. Försvarsdepartementet har inte gjort några liknande uttalanden tidigare, däremot har en enhet på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), med nära kopplingar till Doku själva, gjort denna anklagelse i en hårt sågad rapport, som släpptes i mars 2017. Fenix har tidigare granskat varför enheten alls beställde en rapport om just Muslimska brödraskapet.

Vår granskning visar även att det finns stora skillnader mellan budskapet som förmedlas i originaltexten på Elaph.com och Dokus publicering. Doku skriver: “Enligt uppgifter i arabisk media som tidigare varit okända här planerade ledningen för Muslimska brödraskapets egyptiska gren för ett antal år sedan att flytta sitt huvudkontor till Sverige.” De skriver även: “I början av mars 2017 avslöjade nämligen den arabiskspråkiga nyhetssajten Elaph att Muslimska brödraskapets egyptiska ledning 2015 planerade att flytta sin verksamhet till Sverige. Vid tidpunkten fanns ledningen i Storbritannien.”

Doku skriver alltså att först ville “ledningen för muslimska brödraskapets egyptiska gren flytta sitt huvudkontor till Sverige”, och senare uppger de att ville “flytta sin verksamhet till Sverige”

Fastän båda dessa påståenden av allt att döma saknar täckning så är det också en stor skillnad mellan att flytta en verksamhet och flytta ett huvudkontor, något som Doku inte diskuterar närmare. Läser man igenom originaltexten på elaph.com, finner man inga källor uppgivna, och inte heller anges vem som hävdat att MB i Egypten planerar att flytta vare sig huvudkontor eller verksamhet till något land. Elaphs rubriksättning lyder: “Muslimska brödraskapets plan att infiltrera Skandinavien”.

Doku skriver även direkta felaktigheter: “Vid tidpunkten fanns ledningen i Storbritannien.” I själva verket satt majoriteten av muslimska brödraskapets ledning frihetsberövade i militärkuppens fängelse i Egypten, något som är allmänt känt. Vidare skriver Doku att Gemal Hishmat, som de beskriver som en ledande figur inom det egyptiska muslimska Brödraskapet, skulle ha besökt Sverige och Norge i mitten av år 2015, och haft officiella möten med politiker och beslutsfattare. Vår granskning visar att det inte finns några uppgifter alls som bekräftar att officiella möten skulle ha ägt rum mellan beslutsfattare i Sverige och Hishmat år 2015, eller att Hishmat skulle ha besökt Sverige över huvud taget. Detta utesluter inte att så skulle ha skett, men Doku anger inga skäl till varför en kritisk läsare skulle acceptera det de skriver som sanning.

Doku skriver vidare: ”Ett par veckor senare följde den jordanska nyhetskanalen Ammon News upp Elaphs avslöjande med egna källor.” Men läser man igenom Ammons artikel finner man att den är en återpublicering från den UAE-kontrollerade nyhetssajten 24.ae och inte en självständig text med egna källor. Detta kan inte den överväldigande majoriteten av Dokus läsare förväntas känna till, då de som regel inte är arabiskspråkiga.

Doku fortsätter att citera tvivelaktiga kanaler: “Den egyptiska mediekanalen Vetogate återkopplade ett år senare till nyheten och förklarade att det egyptiska brödraskapets ledares syn på Sverige som det lämpligaste landet inte endast hade sin grund i de redan etablerade organisationerna och verksamheterna. För brödraskapet och dess medlemmar var det också viktigt att få del av Sveriges frikostiga skydd för asylsökande”.

Artikeln på bloggen Vetogate saknar författare och kan därför inte vara att betrakta som en betrodd källa. Det är viktigt att påminna läsaren om att flertalet bloggar och nyhetssajter från främst UAE och Egypten sprider desinformation och propaganda som tangerar diktaturernas intressen. Därför måste bloggens status utredas innan en kritisk läsare kan avgöra om det är en trovärdig källa eller ej.


Hassan kommenterar: Doku presenterar sig själva som en granskande verksamhet som värnar om demokratin och sätter ljuset på de krafter i samhället som underminerar demokratin och sår split mellan olika befolkningsgrupper. Detta är deras pretentioner. Därför är det förvånansvärt att de själva inte klarar av att granska sina källor.

När det kommer till alla frågor om Mellanöstern är källkritik en dygd. Vi räknar med att varje läsare av Fenix tillämpar källkritik och läser våra texter aktivt och kritiskt, och bildar sig en egen uppfattning. Doku verkar inte förvänta sig lika mycket av sina läsare. De citerar istället regimpropaganda som om det vore fakta, eftersom den i detta fall verkar stödja redaktionens uppfattning i en enskild fråga, om Muslimska brödraskapet i Sverige.

Fenix har skrivit om denna fråga flera gånger förut. När Doku föraktfullt skriver om röster som avfärdat Muslimska brödraskapets närvaro som ”konspirationsteorier” är det utan tvekan oss, bland annat, som de åsyftar. Nu försöker det som återstår av redaktionen, sedan journalisten Magnus Sandelins avhopp, att rädda denna berättelse om islamistisk infiltration i Sverige, och griper i processen efter alltmer avlägsna halmstrån.

Fenix utger sig inte för att ha alla svaren. Visst kan det finnas en islamistisk infiltration. Men då måste den kunna beläggas på riktigt, inte med högerextrema blogginlägg eller med regimpropaganda, vilket är allt som har gått att påvisa hittills. Frågan om Muslimska brödraskapet har, som vi visat i tidigare inlägg, blivit en murbräcka för att angripa en lång rad muslimska föreningar och initiativ i Sverige och underminera arbetet för demokrati på gräsrotsnivå.

Doku verkar med sitt inlägg försöka rehabilitera ett antal rapporter från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som redan har dömts ut av en samlad svensk akademikerkår. De redan sakkunniga kommer inte imponeras av att Doku nu citerar regimpropaganda. Men i slutänden är det inte akademikerna de försöker nå, utan de övriga, politiskt intresserade men mindre kunniga, som utgör en större del av befolkningen. Det är skrämmande att beskåda, givet att Doku fått en så framskjuten plats i debatten om islam i Sverige.

Hassan Larsson
Tankesmedjan Fenix

Fenix avslöjar korruptionen och rasismen genom självständig journalistik och research i demokratins och det öppna samhällets tjänst. Vi är partipolitiskt och religiöst obundna och förlitar oss på privata donationer för att kunna fortsätta bedriva vår verksamhet.

Läs mer om hur du kan stödja oss här!

Andra artiklar

Doku på hal is

15 september 2023|

Doku säger sig granska islamism i Sverige, men citerar nu islamistiska [...]